Het Koninklijk Besluit van 9 maart 2003 (gewijzigd op 17 maart 2005 en 10 december 2012) betreffende de beveiliging van liften is gericht op het verhogen van de veiligheid, de toegankelijkheid en het comfort. Niet alleen voor u als gebruiker, maar ook voor de medewerker van het onderhoudsbedrijf en de medewerkers van de controleorganismen.
Eigenaars of beheerders van een gebouw waar een lift vόόr 1999 geïnstalleerd werd, zijn volgens dit Koninklijk Besluit verplicht om een risicoanalyse te laten uitvoeren door een Externe Dienst voor Technische Controle (EDTC). Vertonen er zich hierbij veiligheidsrisico's, dan zal de installatie gemoderniseerd moeten worden.
Hieronder vindt u de belangrijkste wijzigingen van de laatste versie van het Koninklijk Besluit: 10 december 2012. De liftmoderniseringswerken zullen in één keer uitgevoerd worden en zullen niet gespreid in de tijd plaatsvinden, zoals voorzien in het oude KB. De uitvoeringstermijn van de werken zal bepaald worden in functie van de leeftijd van de installatie.
Datum van inbedrijfstelling | Termijn van de (1ste) modernisering |
---|---|
vanaf 1 april 1984 | ten laatste 31 december 2014 |
van 1 januari 1958 tot 31 maart 1984 | ten laatste 31 december 2016 |
voor 1 januari 1958 zonder attest van historische waarde | ten laatste 31 december 2023 |
voor 1 januari 1958 met attest van historische waarde | ten laatste 31 december 2027 |
De gemakkelijkst te moderniseren liften zullen als eerste aangepast worden.
U vindt alle algemene informatie over liften, meer details over de nota en wettelijke referenties terug op de internetsite van FOD Economie.
Het risico van een ongeval in een lift is gelukkig zeer klein, maar als er iets gebeurt, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. We hebben de meest voorkomende veiligheidsrisico’s hier voor u in beeld gebracht.
Eén van de voornaamste oorzaken van ongevallen met liften is een slechte stopnauwkeurigheid van de kooi. Dit kan leiden tot valpartijen met eventueel ernstige gevolgen. Ook geeft dit toegankelijkheidsproblemen voor personen met beperkte mobiliteit. Door een aandrijving met een frequentiesturing te gebruiken, kunnen we een stopnauwkeurigheid van minder dan 10 mm bereiken.
Oude schachtdeuren zijn vaak nog met een glasraam uitgerust. Om te voorkomen dat kinderen en andere personen door beschadiging van het glas gekwetst raken of zelfs met ledematen gekneld raken, kunnen we het bestaande glas door veiligheidsglas vervangen.
Het gebeurt vaak dat er met de lift te zware lasten vervoerd worden, terwijl de lift hier eigenlijk niet op voorzien is. Dit gebeurt dikwijls bij een verhuis of gewoon wanneer er te veel personen samen de lift nemen. Belangrijk is dat het hefvermogen van de lift in overeenstemming is met het beschikbare kooioppervlak. Door sensoren aan te brengen, kunnen we dit meten en zal de lift niet vertrekken bij een overbelasting.
Het ontbreken van een kooideur of van een goede beveiliging van de kooi-ingang is een belangrijke oorzaak van ongevallen, soms met ernstige gevolgen. Door een volledige kooideur aan te brengen, kan de lift op een veel veiligere manier gebruikt worden. Ook het aanbrengen van een lichtgordijn kan vele risico's uitsluiten. Schindler heeft hiervoor flexibele moderniseringskits ontwikkeld.
In geval van een algemene stroomonderbreking moeten de gebruikers die eventueel op dat moment in de lift vastzitten, zich veilig voelen. Goede noodverlichting en rechtstreeks contact met de noodcentrale zijn dan van essentieel belang.
De kooibuffer is voorzien om de liftkooi af te remmen, indien deze voorbij het laagste punt in de schacht beweegt. Ook het tegengewicht is voorzien van een buffer om het tegengewicht af te remmen, indien het voorbij het laagste punt in de schacht beweegt. Speciaal hiervoor heeft Schindler een moderniseringskit ontwikkeld.
In geval van een algemene stroomonderbreking of wanneer de lift door een technisch defect niet meer werkt, moeten de gebruikers die op dat moment in de lift zitten, zo snel mogelijk geëvacueerd worden. Enerzijds moet er een alarm gegeven worden en anderzijds is het belangrijk om onmiddellijk contact te kunnen opnemen met de alarmcentrale, die dan onmiddellijk kan zorgen voor de evacuatie.
Schindler heeft verschillende bi-directionele communicatiesystemen, die in elk type lift kunnen ingebouwd worden en die rechtstreeks contact vanuit de lift met onze alarmcentrale garanderen.
Er zijn verschillende moderniseringspakketten ontwikkeld, met vele varianten. Deze pakketten bieden een ideale oplossing voor de meeste liften, die gemoderniseerd moeten worden.
Schindler heeft conform het Koninklijk Besluit specifieke moderniseringspakketten samengesteld. Deze pakketten zorgen voor een veiligere situatie en sluiten naadloos aan op de onafhankelijk uitgevoerde risicoanalyse. Hiermee is het mogelijk om snel en kostenefficiënt aan alle eisen in het Koninklijk Besluit te voldoen.
Er zijn verschillende moderniseringspakketten ontwikkeld, met vele varianten. Deze pakketten bieden een ideale oplossing voor de meeste liften, die gemoderniseerd moeten worden. Voor sommige installaties, met een bepaalde historische waarde, is meer maatwerk nodig.
Natuurlijk wil u graag weten wat de impact van de vereiste modernisering zal zijn. Daar helpen wij u graag bij. Op basis van de uitgevoerde risicoanalyse kunnen wij u op korte termijn een offerte bezorgen. Neem voor meer informatie en advies hierover contact met ons op.
Schindler heeft hiervoor verschillende kostenefficiënte oplossingen uitgewerkt, die jarenlange veiligheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid garanderen.
Net zoals een gebouw heeft ieder product een bepaalde levenscyclus. Zo zijn ook liftinstallaties op een gegeven moment aan modernisering of vervanging toe, ongeacht het Koninklijk Besluit. Schindler heeft hiervoor verschillende kostenefficiënte oplossingen uitgewerkt, die jarenlange veiligheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid garanderen. Een investering in de toekomst van uw gebouw, die zichzelf zal terugverdienen.
De kans op een ongeval is erg klein, maar de eventuele gevolgen zijn groot. Door modernisering worden de veiligheidsrisico’s tot een minimum beperkt, zodat de gebruikers met een veilig gevoel de lift kunnen gebruiken.Ook de medewerkers van het onderhoudsbedrijf en controleorganisme kunnen zo in veilige omstandigheden hun werkzaamheden uitvoeren.
U moet op uw liftinstallatie kunnen vertrouwen. Personeel, bewoners en gasten mogen geen moment ongewenst stil komen te staan. Onze systemen en onderdelen garanderen de hoogste mate van betrouwbaarheid. Zo voorkomt u hinder, overlast en onnodig hoge servicekosten.
Rolstoelgebruikers, ouderen, ouders met kinderwagens, reizigers met koffers: iedereen moet comfortabel gebruik kunnen maken van een lift. Voor de optimale toegankelijkheid van uw lift zijn er vele mogelijkheden; soms is zelfs een eenvoudige aanpassing al voldoende. We vertellen u er graag meer over.
Onze liften zijn een representatieve verrijking van uw gebouw. Met de door ons ontwikkelde moderniseringsoplossingen kunnen we uw kooi-interieur aanpassen aan de wensen van deze tijd. Het is ook mogelijk om uw bestaande lift met minimale optische veranderingen aan te passen (aan de richtlijnen van het Koninklijk Besluit), zodat het karakter van uw lift behouden blijft. Het design is modern, de materialen die we gebruiken zijn van superieure kwaliteit.
De modernisering of volledige vervanging van uw liftinstallatie(s) zal de energiekosten drastisch verlagen. Goed voor het milieu en voor uw budget. We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden die het grootste rendement opleveren.