Liften vormen een belangrijk onderdeel in het ontwerp van een residentieel of commercieel gebouw. Maar welk type lift moet u kiezen? In dit artikel leert u meer over de vier belangrijkste types liften. U ontdekt bovendien welke verschillende afmetingen er bestaan om de gewenste transportdoelstellingen te bereiken.
Liften vormen het kloppende hart van een gebouw. Toch beschouwen we liften, net zoals andere technologie, vaak als vanzelfsprekend. Wanneer de liften het echter laten afweten, leidt dit tot ergernis, net zoals bij het onderbreken van elektriciteit of warm water.
Het is dus niet verwonderlijk dat liften vaak over het hoofd worden gezien en er niet meteen applaus komt voor een uitgekiend liftontwerp. Toch is het essentieel om alle elementen van een gebouw inclusief de liften op elkaar af te stemmen tijdens het ontwerpproces om het gebouw optimaal te laten functioneren.
Een personenlift staat in voor het vervoer van personen door een gebouw. Deze liften kunnen grote verschillen vertonen in grootte, snelheid en interieuropties, afhankelijk van het gebruik van de lift.
Een dienstlift is gemaakt voor commerciële gebouwen en heeft als doel om goederen te vervoeren door het gebouw. Dit gebeurt door werknemers, bijvoorbeeld huishoudelijk personeel dat schoonmaakkarretjes door een hotel verplaatst.
Daarnaast kunt u dienstliften ook terugvinden in ziekenhuizen waar ze bestemd zijn om patiënten in ziekenhuisbedden te vervoeren. Om aan de voorschriften te voldoen, zijn deze liften meestal robuuster en dieper dan standaard personenliften. Zo kunnen grotere voorwerpen door het gebouw worden vervoerd.
Een goederenlift is vaak terug te vinden in industriële gebouwen waar men zware lasten moet verplaatsen zoals auto’s of vracht. Deze liften zijn niet bedoeld voor personenvervoer en ontworpen om te functioneren in zwaardere werkomstandigheden. Het interieur wordt gekenmerkt door een robuust ontwerp met zware stalen wanden en vloeren. Iets geheel anders dus dan het gekende, aantrekkelijke interieur van een personenlift.
Een horecalift is een kleine goederenlift die vaak gebruikt wordt voor het vervoer van voedsel in restaurants. Dit type lift duikt zowel in commerciële, openbare als particuliere gebouwen op.
Ook voor de keuze van het beste liftsysteem, is het soort gebouw bepalend. Inzicht in de terminologie van de verschillende soorten lifttakelsystemen zal u helpen bij het kiezen van de geschikte modellen of soorten liften voor uw gebouw.
De twee meest gangbare soorten lifttakelsystemen zijn:
Dit type lift wordt gewoonlijk enkel gebruikt in laagbouw (meestal tot zes verdiepingen hoog) of om extreem zware lasten te vervoeren. Hydraulische liften worden van onderuit door zuigers opgeheven. Daardoor vereisen ze meer energie dan andere liftmodellen en worden ze vandaag grotendeels vervangen. De introductie van machinekamerloze liften met efficiënte machines en aandrijving heeft dit proces alleen maar versneld.
Dit type lift werkt via een katrolsysteem waarbij stalen kabels of riemen en een tegengewicht worden gebruikt om de cabine op en neer te bewegen. Er zijn twee soorten tractieliften: tandwieltractie en tandwielloze tractie.
Deze laatste biedt een meer geavanceerde oplossing waarbij een wiel, dat rechtstreeks aan de motor wordt bevestigd samen met tegengewichten, het hijssysteem bedient. Bij tandwieltractie wordt een tandwielkast gebruikt om de hijsschijf te laten draaien en de lift te hijsen. Dit systeem is doorgaans trager dan een tandwielloos systeem.
De meest moderne liften zijn tandwielloze tractieliften omdat ze energie-efficiënter zijn, passagiers een soepelere en stillere rit bezorgen en een ruimte-efficiënte oplossing bieden.
Door de evoluerende technologie is het niet langer verplicht om over een liftmachinekamer te beschikken waarin de machine en de aandrijfcomponenten zijn ondergebracht.
Machinekamerloze systemen kunnen zowel tractie als hydraulisch zijn. Door het gebruik van compactere hijsschijven is er geen machinekamer nodig om de lift te bedienen. De machine bevindt zich immers rechtstreeks in de liftkoker. Dit systeem zorgt voor een optimaal gebruik van de ruimte bij het ontwerpen van het gebouw.
Machinekamersystemen kunnen zowel tractie als hydraulisch zijn. In tractieliften bevindt de machinekamer zich meestal boven de liftkoker maar dit kan ook onderaan de liftkoker of in de ruimte naast de liftbank geïntegreerd worden.
Wij willen u graag helpen bij de vele aandachtspunten bij een liftonwerp. Daarom hebben we een informatieve website gemaakt waarop alle informatie te vinden is voor een feilloze voorbereiding van uw volgende lift- of roltrapproject.
Wilt u alvast uw ideeën testen? Bezoek dan onze online Plan en Design tool en begin met creëren!